Semester – Norge

by Dragonezz

Mycket bilder blev det, en helt magisk resa genom Norges vackraste natur.
Vi körde in från Sverige mot Røros där vi stötte på något som enligt Rørosborna verkade vara viktigt att poängtera, Røros ku på beite!
Vidare mot Oppdal där vi stannade på ett trevligt ställe som hette IMI Stølen, första natten i biltältet gick riktigt bra, man sover gott på sultanmadrass.
Sedan bar det iväg uppåt mot Atlantvägen där solen sken och himlen var blå, senare på kvällen efter att regnet skrämt oss från att sätta upp tältet så övernattade vi i ett rum på Vika feriesenter i Karlvika.
Nu åkte vi mot den lilla ön Runde, enligt uppgift skulle det finnas lunnefåglar här. Efter en brant marsch upp för berget som säkert tog en timme så såg vi dem, vi hade tur att ett par bestämt sig för att ha sitt bo högt upp och inte längre ner längs med klippväggen som alla andra. Den godaste pizzan jag ätit på länge köpte vi på Elmirs pizza i Fosnavåg.
Efter runde så tog vi oss ner till Geirangerfjorden där vi spenderade natten, och större delen av morgonen då det bestämt sig för att regna under natten. Dock skingrade sig molnen runt 11:30 så att solen sken varmt resten av resan. Ett besök upp på Dalsnibba där jag kastade snöboll på Lars och vandrade runt i det karga molnlandskapet. En grymt god hamburgare käkade vi nere i fjorden, vet inte om avsaknaden av skräpmat gjort att allt smakar grymt gott eller om det helt klart var den godaste hamburgare jag ätit.
Ifrån Geiranger blev det Trollstigen bort mot Dovrefjäll där vi tänkt att besöka en designad utsiktsplats och även myskoxsafari. Vi spenderade natten utanför Dombås på faksfall Camping där det säkerligen spökar om nätterna, väldigt skum stämning där.
På morgonen begav vi oss mot Hjerkinn för att boka in oss på muskossafari, vi åkte med guiden bort mot Kongsvold där vandringen som skulle ta runt 5-6 timmar började i brant stigning igenom skogen, efter det blev det brant upp för steniga stigar för att sedan plattas ut, här på 2 km avstånd såg vi myskoxen för första gången. Mäktigt. Eftersom myskoxen tagit sig högre upp på fjället så skulle vi gå uppför denna gång helt utan stigar rakt upp för fjällsidan, solen stekte vid det här laget hett och efter ca 4 km vandring i princip uppåt hela tiden så gav jag upp och valde att vänta, resterande grupp gick en km till och fick då se myskoxen på betydligt närmare avstånd. Jag kände att jag var nöjd med min bedrift ändå med tanke på värmen och stigningen, jag är INTE en van fjällvandrare :)
Efter vår heldagsmarsch efter fjället så hade man fått en fin solbränna och man orkade inte mycket mer än att ta sig vidare mot något att övernatta på, det fick bli IMI igen, där visste vi ju ändå vad man fick för pengarna och det var trevligt där. Vi kom dit, han i receptionen kände igen oss sedan tidigare och frågade vad vi ville ha denna gång, vi tog ett rum MED dusch på rummet. Efter en lång välförtjänt dusch så orkade vi heller inte göra mat så en tur ner på byn för att äta lite mat blev det också.
Nu hade vi inte fler ställen inbokade efter vägen så vi ställde in oss på att åka hemåt, på återseende Norge!