Island – Dag 7

by Dragonezz

Lämnade Akureyri och fortsatte vägen nedåt kusten, första stoppet blev vid Hvitserkur, en stor hålig stenformation ute i vattnet. Då vi kom dit höll vattnet på att dra sig undan så man kunde gå ut en bra bit på stranden framför den.

Efter detta blev det lite bilder på Islands vanligaste förekommande invånare, fåret. Fåren på Island går i princip fritt över hela ön. Man kan knappast säga att djuren har det dåligt på Island, dom går runt och äter hela dagarna i världens största hagar, kan inte bli bättre. Vi kanske borde ta efter då det gäller djurvård i Sverige.

Ett par Islandshästar fastnade även här på bild, så härligt fluffiga manar. Hästar ser man också överallt på ön. I de flesta hagar vi såg efter vägen hade hästarna rätt nyligen fått föl som busigt skuttade runt och lekte. Det blev dock ingen ridtur denna gång, jag nöjer mig med att klappa på dom och ta bilder.

Sedan var det dags för ”säljakt” vid Vatnsnes stränder, första stället vi stannade på som var utmärkt som sälställe saknade helt sälar. Det fanns gott om ilskna tärnor som allt för gärna pickade med näbben i huvudet på en. Vi såg även ett flertal ungar som försökte gömma sig ifrån ”inkräktarna” i gräset.
Vi träffade på en man som sa att han hade sett sälar en bit därifrån utmed vägen, så vi begav oss genast iväg för att undersöka saken. Och mycket riktigt på ett par klippor såg det ett par sälar och sträckte ut sig slött i solen. Dom kollade trött på oss och brydde sig inte alls om att vi stod där och fotograferade.

Färden gick sedan nedåt igen förbi Reykjavik där den klassiska turistbilden på kyrkan skippades, utan vi fortsatte ned till Keflavik där vi spenderade natten.